Zoeken
Sluiten
  • Professionele keukenrenovatie in één dag
  • 5 jaar garantie
  • +15.500 tevreden klanten

Meer licht in de keuken dankzij onze tips

Maak optimaal gebruik van het daglicht

Niet alleen bepaalt de kleurenpsychologie de sfeer in uw keuken, ook de lichtinval speelt een grote rol. Vooral wanneer u uw nieuwe keuken samenstelt, of met de renovatie van uw oude keuken aan de slag gaat; ga eens met een kompas in uw keuken staan! Komt het licht van het zuiden? Prijs uzelf gelukkig! U kunt optimaal de zon benutten om alle kleuren in de keuken tot zijn recht te laten komen. Blauw toont bijvoorbeeld luchtig. De zuidelijke lichtinval zorgt ervoor dat blauw niet kil oogt, maar juist een warmere gloed geeft. Wijst de kompaswijzer echter naar het noorden, dan is de kans groot dat uw keuken koud oogt. Romig of gelige kleuren bieden de oplossing om lichter te ogen. Met een westelijke lichtinval ontvangt de keuken ‘s morgens koudere kleuren, die veranderen naar een gele gloed gedurende de dag. Om die lichtinval goed te benutten kiest u voor wit tinten, grijs of waag u eens aan roze. Deze kleuren reflecteren licht optimaal. Het tegenovergestelde is waar bij lichtinval van het oosten: ‘s morgens baadt uw keuken in een gele gloed en tegen de avonds wordt dat kil en blauw. Om meer licht in uw oostelijke keuken te krijgen verft u deze in een wittint met een groene of blauwe basis.

Keuze van ramen

Het is misschien een inkoppertje, maar grotere ramen zorgen voor meer daglicht. Overigens kijkt u lekker naar buiten kijken tijdens het schillen van de aardappelen of het afspoelen van de groenten. Denk aan een langgetrokken keukenraam, of laat de ramen tot de grond doorlopen, verticaal dus. Op de vensterbank stalt u de verse kruiden, zodat ze optimaal gebruik maken om het daglicht op te nemen. Tot slot kunt u overwegen om een dakraam te laten inbouwen: een directe aanwinst van daglicht.

Materiaalkeuze voor meer licht in uw keuken

Een donkere, eiken keuken was tot enkele decennia terug nog een waar stijlicoon. Echter heeft deze keukenstijl een erg donkere uitstraling. Voor meer licht in uw keuken, vervangt u de keukenfronten waardoor de keuken meteen veel lichter oogt. In een keuken met weinig ramen en/of weinig lichtinval kan een hoogglans keuken daarin een uitweg bieden. Het geringe licht dat binnenkomt vermenigvuldigt zich dankzij de hoogglans. Let wel dat een hoogglans keuken in direct zonlicht ook nadelen kent.

Plaats keukenverlichting waar daglicht tekort komt

De keuken is voor veel huishoudens een ruimte waar gewerkt wordt. Essentieel bij een goede werkplek is licht. Zeker tijdens de lange, koude wintermaanden, wanneer daglicht schaars is, is het fijn om een goed verlichte keuken te hebben. Laat u echter niet beperken tot een lichtplan boven de werkruimte, steeds vaker zien we bijvoorbeeld ledverlichting in de keukenkastjes terugkomen.

Creeër open ruimte

Dankzij een open floor plan komt het licht in uw keuken langs alle kanten binnen. Een open keuken biedt een bijkomstig voordeel. U bent betrokken bij de activiteiten van de eet- of woonkamer tijdens het bereiden van het eten. Zo houdt u de kinderen in de gaten, of kunt u een babbeltje maken met de tafelgasten, zonder dat u achter het hoekje naar de keuken verdwijnt. U bent letterlijk aanwezig in de ruimte waar zij zich bevinden. De keuken vormt niet langer uitsluitend de ruimte waar eten wordt bereid, maar hij wordt steeds vaker betrokken bij de rest van het huis. Een ontmoetingsplaats van het gezin, maar ook de centrale ruimte voor etentjes.

Afspraak maken