Zoeken
Sluiten
  • Professionele keukenrenovatie in één dag
  • 5 jaar garantie
  • +15.500 tevreden klanten

Kleurenpsychologie in de keuken

Kleur in het interieur schept niet alleen een bepaalde sfeer, kleuren roepen ook gevoelens op. Zo denken we bij de term ecologisch aan groen en lijkt er geen toeval over te bestaan dat frisdranken in rode kleuren zijn gedrukt. Over de hele wereld gelden ongeschreven regels over kleurcodes en -gebruiken. “Vurig rood” “de roze bril opzetten” en “maagdelijk wit” verwijzen naar karaktereigenschappen die kleuren worden toebedeeld. Hoe ziet het interieur van uw favoriete restaurant eruit? Of die van de fastfoodketens? Vaak is daar heel wat denkwerk aan vooraf gegaan. Sta dus ook eens stil bij de kleuren in uw keuken om een bepaald gevoel of effect te bereiken.

De kleuren die eetlust aanwakkeren

Drie kleuren wekken in het specifiek eetlust op: geel, oranje en rood. Voornamelijk geel werkt in op het metabolisme: een ideale kleur dus om op de accentmuur te verven. Verder is geel zonnig, geeft ze energie en zorgt ze voor een gelukzalig gevoel. Ook oranje draagt bij aan dat zonnige, gezellige gevoel. De derde kleur, rood, geeft een stimulerend effect, zorgt voor doorzettingsvermogen en vastberadenheid. Het is overigens ook een passionele kleur die “eruit springt”. Een rode keuken is gewaagd, maar weerhoudt rode borden op de keukentafel, die verzorgen namelijk een ander effect. Daarover verder meer.

Samenhorigheid creëren rond de keukentafel

De keuken- of eettafel mag gezellig zijn. Welke kleuren beïnvloeden – zij het onbewust – de gezelligheid, samenhorigheid en als het even mag, de gemoedelijkheid? Dat zijn de kleuren blauw, groen en roze. Alle drie de kleuren werken rustgevend. Blauw geeft daarbovenop steun, helpt om met de stroom mee te gaan en verbetert de communicatie. Groen brengt je onbewust naar de harmonie van de natuur. En roze roept zorgzaamheid op. Ideale kleuren om op te nemen in de eetkamer en om zo onbewust diepgang te scheppen in de gesprekken aan de keukentafel.

Ruimtecreatie in een praktische keuken

Voor de hobby- en professionele kok is de keuken een werkplaats. De vraag naar praktisch ingerichte keukenkasten en een hygiënische keuken is groot. De tinten bruin en wit roepen orde, netheid en efficiëntie op. Wit creëert ruimte.

Afvallen dankzij slim kleurgebruik

Afvallen doe je door gezonde keuzes te maken. Groen helpt daarbij. Groen creëert een stukje natuur in huis en daar horen gevoelens van harmonie, balans en rust bij. Eerder las u over rood in de keuken of eetkamer gebruiken om eetlust aan te wakkeren. Rode borden daarentegen worden amper leeggegeten. Ook blauwe borden remmen de eetlust af. Het kan ermee te maken hebben dat blauw niet vaak in etenswaren voorkomt, alleen wanneer het bedorven is. Het is dus een goed idee om voor het diëten rode of blauwe borden aan te schaffen.

Dé kleur voor een luxueuze keuken uitstraling

De favoriete kleur in de mode-industrie is al jaren zwart. Zwart oogt luxueus en statig, het dwingt respect af. Zwart zet andere kleuren in de verf en wordt daarom vaak in combinatie gebruikt met een andere kleur om een ruimte modern en stijlvol te laten ogen.

Afspraak maken