Zoeken
Sluiten
  • Professionele keukenrenovatie in één dag
  • 5 jaar garantie
  • +15.500 tevreden klanten

De keukentrends van de afgelopen 50 jaar

Morgen is het zo ver: Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander viert zijn 50e verjaardag met heel oranje kleurend Nederland. Geen Abraham in de tuin en borrelhapjes op de keukentafel, maar een feestelijke wandeling door Tilburg met een afsluitend optreden van Guus Meeuwis. Ter gelegenheid van deze heugelijke dag, bespreken wij deze week graag de keukentrends van de afgelopen 50 jaar.

De seventies keuken

Toen Koning Willem-Alexander nog een Willem van 3 jaar was, hadden veel huishoudens een keuken in de jaren 70 stijl. Tegenwoordig kan deze stijl ook wel beschrijven worden als ‘vintage’. Deze keukens zijn te herkennen aan de fel oranje tinten en flowerpower bloemetjes. Deze tinten werden bijvoorbeeld gebruikt voor keukenkastjes of keukentegels, maar ook voor de suikerpot of de koektrommel. De achterwand van de keuken bestond destijds vaak uit kleine tegeltjes waar in veel gevallen een ouderwetse wandkoffiemolen aan bevestigd was.

Landelijke keukens in 1980

Terwijl Willem-Alexander zich ontwikkelde als puber, werd de keuken een steeds belangrijker onderdeel van het huis. De keuken werd regelmatig gebruikt om te pronken en koken was niet langer een verplichting maar een hobby. Door keukenkastjes van hout te maken, creëerde men een landelijke inrichting. Zo werd de keuken de ontmoetingsplek in huis met een warme, gezellige en knusse sfeer.

De eenvoudige keukens van 1990

In de nineties werden witte inbouwkasten en tafels toegevoegd aan het keukeninterieur. Na de creatieve keukens in 1970 en het landelijk interieur in 1980, werd de keuken nu eenvoudige ingericht met witte tinten en licht hout. Ook werd in deze tijd het keukeneiland toegevoegd aan het keukeninterieur om de keuken op sociaal vlak nog meer uit te breiden.

Van eenvoud naar design in 2000

De minimalistische stijl die ook al in de jaren 90 te zien was, werd ook na het jaar 2000 doorgevoerd in het keukeninterieur. Keukens werden strak en makkelijk ingericht, waardoor rust en een ruimtelijke sfeer ontstond. Verder waren steeds meer mensen gecharmeerd van een keuken met een unieke en moderne look. Door de toevoeging van luxe keukenapparatuur, gewaagde kleuren en verschillende soorten materiaal, werd de keuken omgetoverd tot een ware designer keuken.

De keukens van nu

Anno 2017 is een keuken nog steeds een belangrijke ontmoetingsplek in huis. De keuken wordt om deze reden steeds vaker betrokken bij de woonkamer. Het uitbreiden van het keukenblad of het plaatsen van een bar waar gezellig aan gezeten kan worden is hier het gevolg van. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke tinten en materialen en brede of zwevende keukenkastjes zijn niet meer weg te denken in het keukeninterieur van de toekomst.

Afspraak maken