Zoeken
Sluiten
  • Professionele keukenrenovatie in één dag
  • 5 jaar garantie
  • +15.500 tevreden klanten

Een kookeiland: de voor- en nadelen

Kookeilanden zijn de perfecte oplossing voor extra ruimte in de keuken. Het hoeft niet alleen praktisch te zijn, maar ook kan een kookeiland een geheel eigen look en feel in huis creëren. Het is daarom niet alleen een “eiland ” uitsluitend voor het bereiden van eten. Het dient ook als middelpunt van leven in de keuken en vult daarbij met gemak lege ruimtes op die u waarschijnlijk niet veel gebruikt. Of dit ook daadwerkelijk voor elk huishouden geldt? Wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje.

Voordelen van een kookeiland

Wekelijks brengen we een groot deel van onze tijd door in de keuken. Of het nu gaat om een stevig ontbijt, het luxe diner, de snelle hap of de afwas, de keuken houdt ons altijd bezig. En met een keuken voorzien van een eiland, waar vrienden en gasten gezellig kunnen aanschuiven, creëert u een tweede leefruimte. Het lijkt de ideale oplossing, maar een kookeiland heeft ook zijn nadelen.

Nadelen van een kookeiland

Een kookeiland past niet in elk huishouden. Ze nemen immers veel vloeroppervlakte in beslag. Dat is vaak de voornaamste reden om er geen te nemen. Door de ingenomen ruimte voelt de keuken krap en onpraktisch aan en dat nou juist niet gewenst. Mocht u nou wel de mogelijkheid hebben om een eiland te plaatsen, denk dan goed na over de opstelling. Probeer altijd het midden op te zoeken, hierdoor kan de vernieuwde keuken van verschillende kanten bereikt worden zonder elkaar in de weg te lopen.

Praktisch omgaan met ruimte

Is uw keukenruimte kleiner dan 20m2? Dan raden we aan om goed na te denken over de indeling. Houd daarbij rekening met een vrije doorgang van minimaal 1 meter. Hierdoor kunt u vrij bewegen zonder al teveel hindering. Zorg er daarbij ook voor dat keukenapparatuur gemakkelijk te bereiken en te bedienen is. Denk ook na over het gebruik van het eiland en welke elementen aanwezig dienen te zijn. Wilt u aansluitingen voor gas, water en licht? Hierdoor zouden een kookplaat, spoelbak, stopcontacten en wellicht een afzuigkap meegenomen kunnen worden binnen de plannen. Vergeet niet dat dit alles ook voor de aansluiting gevolgen heeft. Een leiding dwars door de keuken kan een dure klus worden. De aanleg vanuit een eventuele kruipruimte zou dan een betere optie zijn.

 

Meer dan alleen een kookeiland

Meer dan alleen een kookeiland

Tot slot kan een kookeiland meer bieden dan een werkblad om eten te bereiden. U kunt er keukengerei in opbergen en daardoor rondom praktische ruimte besparen. Daarbij kan een kookeiland uitstekend dienen als eet- en dineertafel.

Tips voor een kookeiland

  • Een kookeiland komt het best tot zijn recht in een openkeuken
  • Zorg voor genoeg doorgang aan beide kanten (minimaal 1 meter)
  • Alle kastdeurtjes zonder problemen kunnen gebruiken
  • Neem praktische functies van een kookeiland mee binnen het design.

 

Benieuwd of een kookeiland voor u een oplossing is? Neem dan contact met ons op, wij bekijken vrijblijvend de mogelijkheden voor een kookeiland met de meest praktische voordelen.

Afspraak maken

Wij komen bij u langs
U wilt een afspraak maken met één van onze adviseurs? Regel het direct online!
Afspraak maken