Zoeken
Sluiten
 • Professionele keukenrenovatie in één dag
 • 5 jaar garantie
 • +15.500 tevreden klanten

Besparen op energiekosten in uw keuken

We staan er niet altijd bij stil. Maar stiekem verbruiken we veel meer energie dan we denken. Al die energie is niet altijd noodzakelijk. Denk eens aan al die keren dat je lang aan het douchen bent. Volgens Milieu Centraal douchen we te lang. Mensen tussen de 18 en 35 jaar douchen gemiddeld zo’n vijf keer per week een kwartier per keer. Maar niet alleen tijdens het douchen kunnen we besparen, ook kunnen we energie besparen door meer gebruik te maken van de kleine knop op het toilet. En wat dacht u van de dagelijkse activiteiten in de keuken? Daar had u misschien nog niet aan gedacht. We geven u aantal praktische tips waarmee u energie kunt besparen in uw keuken.

Tips om te besparen in de keuken

 1. Gebruik de deksels
  Als u bijvoorbeeld aardappelen kookt zorg er dan voor dat u een deksel op de pan gebruikt. Hierdoor zijn de aardappelen sneller gaar en houdt u alle warmte in de pan. Dit heeft ook te maken met het volgende punt.
 2. Minder water om in te koken
  Als u minder water gebruikt om in te koken is er minder energie nodig om het water te verwarmen en te laten koken. Hoe meer water u gebruikt, hoe langer u er over doet om het water te laten koken en hoe meer energie u verbruikt.
 3. De keuze van pannen in cruciaal
  De keuze voor uw pannenset is cruciaal. Niet alleen voor uw koekenpannen, maar ook voor uw kookpannen. Pannen moeten zorgen voor de juiste warmteoverdracht. Dit kunnen zij alleen doen als er maximaal contact is met de kookplaat. Bij gasfornuizen kunt u hiervoor zorgen door de juiste afmeting pan op de juiste afmeting gaspit te zetten. Bij keramisch koken en elektrisch koken gebruikt u pannen die goed vlak zijn voor optimale warmte.
 4. Denk goed na welke pan u gebruikt
  Wilt u een pancake maken of een eitje bakken, gebruik dan een kleine koekenpan. Als u namelijk een grote pan hiervoor gebruikt, dan verbruikt u ook meer energie omdat er veel energie verloren gaat via het niet gebruikte oppervlak.
 5. Energiezuinige apparatuur
  De keuze voor energiezuinige apparatuur kan u al heel wat energiekosten per jaar besparen. Ovens en (combi-) magnetrons zijn ook gelabeld met energie labels, waardoor u kunt zien welke apparaten ook daadwerkelijk zuinig zijn. Het hoogst haalbare is het label A+++.
 6. Het vuur eerder uitzetten
  De hitte van uw potten en pannen blijft nog lang aanwezig. De pannen zijn nog een korte periode warm, ondanks dat u het vuur of de schakelaar hebt uitgezet. Hier kunt u uw voordeel mee doen. Zet eens wat vaker het vuur wat eerder uit.
 7. Energiezuinig met de afzuigkap
  Wanneer u klaar bent met koken, kunnen er nog wat geuren rond blijven zweven. Wij snappen als geen ander dat u deze geuren wilt zuiveren of wilt afvoeren via de afzuigkap. Maar dit kost allemaal energie. Zet eens wat vaker een raam of deur open in de keuken. Hierdoor krijgt u ook zuivere lucht binnen.
 8. Kook meer tegelijkertijd
  Het klinkt dubbel maar kook eens wat vaker meerdere producten tegelijkertijd. Nee, we bedoelen niet meerdere pannen op het vuur, maar juist alles in één pan. Als u pasta kookt, dan kook in dezelfde pan ook tegelijkertijd uw eieren. U bespaart niet alleen tijd, maar ook water en energie.
 9. Koelkast niet langer open dan nodig
  De koelkast deur gaat frequent open en dicht. We willen snel wat te eten of te drinken pakken. Elke keer als de deur van uw koelkast wordt geopend, wordt er energie gebruikt. Dat is logisch. Het dan ook logisch dat er meer energie verbruikt wordt wanneer de deur langer open staat dan gewenst. Ga hier slim mee op door bijvoorbeeld drinken te pakken en ondertussen de deur dicht te doen in plaats van open te laten staan totdat u het pak sap weer terug zet.
 10. Waterbesparende kraan
  Ook in uw keuken verbruikt u per dag redelijk wat water door het wassen van de handen of door het spoelen van de groenten. Tegenwoordig zijn er heel wat keukenkranen die er voor zorgen dat de uitvoer van de hoeveelheden water worden gereduceerd. U zal hier praktisch weinig van merken (lees ‘het comfort blijven ondervinden’), maar u zal het wel merken in het verminderen van het energieverbruik. Vervang uw keukenkraan en bespaar direct.

Dit zijn slechts een klein aantal tips waarmee u vooruit kan. Elke beetje wat u kunt besparen is zeker op jaarbasis mooi meegenomen. Hebt u nog goede tips of suggesties? Laat het ons dan horen.

Afspraak maken