Zoeken
Sluiten
  • Professionele keukenrenovatie in één dag
  • 5 jaar garantie
  • +15.500 tevreden klanten

Werkbladen in de keuken: graniet vs. composiet

Een werkblad vormt een belangrijk onderdeel van de keuken. Tegenwoordig heb je veel verschillende soorten werkbladen en dat maakt de keuze niet makkelijker. Bovendien heb je ook nog eens werkbladen die erg veel op elkaar lijken zoals graniet en composiet. Om de verschillen aan te tonen, lichten we in dit blogbericht beide werkbladen toe.

Graniet

Graniet ontstaat als magma ondergronds gaat stollen. Graniet bestaat volledig uit mineralen. Deze mineralen bepalen de kleur die het graniet uiteindelijk krijgt. Doordat graniet ontstaat uit magma en bestaat uit mineralen is het een volledig natuurlijk product.

Het eerste voordeel van een werkblad van graniet is dat ieder blad uniek is. Dit komt doordat graniet volledig natuurlijk is. Het blad wordt minimaal bewerkt door mensen. Hierdoor blijft het werkblad dus natuurlijk en de natuur is altijd anders. Een ander voordeel van graniet is dat het erg stevig is, omdat het ontstaat uit magma. Dit zorgt ervoor dat het werkblad van graniet snijvast en krasbestendig is. Het laatste voordeel is dat graniet weinig slijt. Een werkblad van graniet wordt namelijk in een keer gewonnen.

Aan graniet zitten helaas ook nadelen. Het grootste nadeel is dat graniet regelmatig een onderhoudsbeurt nodig heeft. Dit komt doordat graniet na een tijdje mat wordt als je het werkblad veel gebruikt. Aangezien het werkblad in de keuken (bijna) dagelijks wordt gebruikt, zijn de onderhoudsbeurten zeker nodig.

Composiet

Een composiet werkblad is samengesteld uit verschillende materialen: gerecycled graniet, harsen en kwarts. Het bestaat dus net als graniet uit natuursteen, maar samengesteld met harsen en kwarts. Hierdoor is het geen natuurlijk product, maar een technisch product.

Een werkblad van composiet heeft meerdere voordelen. Zo is het zeer sterk, omdat de materialen die in composiet zitten met een hoge druk tegen elkaar aan worden geperst. Hierdoor is het werkblad ook hygiënisch. Er kan namelijk geen vocht of andere schadelijke stoffen in het aanrechtblad trekken. Het laatste voordeel is dat je op composiet hete pannen kunt zetten zonder dat het blad barsten gaat vertonen. 

Een nadeel van composiet is dat hars kan verkleuren door hitte. Ook al bestaat het grootste deel uit gerecycled graniet dit ga je na een tijd toch zien. Daarom kunnen er wel hete pannen op staan, maar laat ze hier niet te lang op staan.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van graniet of composiet in uw keuken? Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak bij uw thuis!

Afspraak maken