Zoeken
Sluiten
  • Professionele keukenrenovatie in één dag
  • 5 jaar garantie
  • +15.500 tevreden klanten

Koken op gas, inductie of een keramische plaat?

Wanneer men een keuken laat renoveren kiest men vaak ook voor een nieuwe kookplaat. Er zijn verschillende warmtebronnen beschikbaar welke allemaal voor- en nadelen hebben. De warmtebronnen verschillen niet alleen in de manier van koken, maar hebben ook andere eigenschappen op het gebied van veiligheid, gemak, kosten en hygiëne. Wij vertellen u graag welke verschillende warmtebronnen veel gebruikt worden en wat de voor- en nadelen van deze warmtebronnen zijn.

Koken op gas

De meest gekozen warmtebron in de Nederlandse keuken is de gaspit. Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens maakt gebruik van gas tijdens het koken. Gas is relatief voordelig en daarnaast is het gebruik van een wok eenvoudig wanneer u kookt met gas. Een nadeel van het koken op gas is dat de gasfornuizen vaak wat lastiger schoon te maken zijn. Etensresten kunnen in het fornuis branden en vaak moeten er onderdelen verwijderd worden wanneer het fornuis gereinigd moet worden.

Koken met een inductie kookplaat

Een inductie kookplaat werkt op basis van magnetische straling. De kookplaat zend een magnetisch veld uit welke de pan verwarmd. De kookplaat zelf is dus niets meer of minder dan een grote elektromagneet. De plaat zal daarom zelf ook niet warm worden, enkel de onderkant van de pan zal warm worden. Dit is een stuk veiliger wanneer er kinderen in de buurt zijn. Daarnaast gaat het koken met inductie ontzettend snel. De pannen worden erg snel warm en zo zal het koken wat korter duren. Ook is het koken met een inductieplaat relatief zuinig, wat weer voordelig is voor uw portemonnee. Een nadeel van een inductieplaat is dat niet alle pannen geschikt zijn voor het koken op een inductieplaat. U zult bij het aanschaffen van de pannen dus moeten opletten of deze geschikt zijn voor uw kookplaat. De pannen hebben vaak een wat dikkere metalen bodem.

Keramische plaat

Een keramische kookplaat bestaat uit spiralen welke door elektriciteit worden verwarmd. De kookplaat oogt vaak als een (zwarte) glazen plaat. Wanneer de verschillende pitten aangezet worden zijn deze pas te zien. Het opwarmen van de keramische plaat duurt wat langer dan wanneer u kook met gas of inductie. Ook blijven de pitten na het koken relatief lang warm. Het koken met een keramische plaat is dan ook niet de meest energiezuinige optie. Wel is het schoonmaken van de plaat erg gemakkelijk. Met een vochtig doekje en wat ontvettingsmiddel is de plaat in een handomdraai schoon.
Twijfelt u over de verschillende vormen van koken voor uw nieuwe keuken? Intereno denkt graag met u mee over de inrichting van uw nieuwe keuken. Neem gerust contact met ons op voor advies.

Afspraak maken