Zoeken
Sluiten
  • Professionele keukenrenovatie in één dag
  • 5 jaar garantie
  • +15.500 tevreden klanten

Koken op een inductieplaat of koken op gas?

Steeds vaker zien we terug dat mensen het gasfornuis inruilen voor een inductieplaat. Maar betekent dit ook dat koken op elektriciteit beter is dan koken op gas? Voor ieder persoon is dit anders! Het is namelijk afhankelijk van de aspecten die jij belangrijk vindt bij koken. Daarom staan in dit blogbericht de voor- en nadelen van koken op een inductieplaat tegenover de voor- en nadelen van koken op gas. Op deze manier kan je voor jezelf de beste beslissing maken waar je op wilt koken in jouw keuken.

De voor- en nadelen van een inductieplaat

Een inductieplaat heeft vele voordelen. Zo is een inductieplaat erg veilig doordat als er geen pan op de plaat staat hij ook niet warm wordt. Dit is ideaal als je kinderen hebt, die het leuk vinden om te helpen bij het koken. Als ze de plaat aanzetten kunnen zij hun handen dus niet verbranden. Ook gaat de inductieplaat automatisch uit als de pan er vanaf wordt gehaald. Een ander voordeel van een inductieplaat is dat je hem makkelijk schoon kan maken. De plaat is een geheel zonder hoogteverschillen waardoor je alleen een doekje erover hoeft te halen en dan is het schoon! Een derde voordeel van een inductieplaat is dat je eten sneller warm wordt dan op gas. Daarbij kan je ook aan de hand van cijfers aangeven hoe warm je de inductieplaat wilt hebben. 

De nadelen van een inductieplaat zitten vooral in de kookervaring. Als je bijvoorbeeld houdt van wokken en dit ook regelmatig doet dan weet je dat gas hier een belangrijk onderdeel is. Daarom is een inductieplaat dan minder geschikt. Ook is koken op gas over het algemeen goedkoper, maar uit elektrisch koken haal je meer rendement!

De voor- en nadelen van een gasfornuis

Ook het koken op gas brengt meerdere voordelen met zich mee. Het eerste voordeel van koken op gas is dat de nieuwste modellen zeer veilig zijn. De nieuwste modellen beschikken namelijk over de functie dat ze automatisch uitgaan als hij lang in gebruik is. Daarnaast wordt ook de gastoevoer uitgeschakeld als de vlam dooft waardoor er geen gas in de woning kan verspreiden waardoor er explosies kunnen ontstaan. Wel blijft het gasfornuis nog lang warm nadat je gekookt hebt. Een tweede voordeel is dat koken op gas zorgt voor de echte kookervaring. Zoals hierboven al werd benoemd is vooral voor wokken gas erg belangrijk. Dit komt doordat een groot onderdeel van wokken het optillen en draaien van de pan is en het spelen met vuur. Dit kan ideaal op een kookplaat voor gas, maar niet op een inductieplaat. Tot slot hoef je voor een gasfornuis ook geen nieuwe pannen aan te schaffen en dat is wel nodig als je kookt op inductie.

Een nadeel van koken op gas is dat in 2050 heel Nederland van het gas afgaat. Dit komt omdat elektriciteit duurzamer is. De komende 30 jaar kan je dus gerust blijven koken op gas, maar de kans is groot dat elektriciteit de toekomst heeft!

Combineren!

Kan je nu niet kiezen tussen een inductieplaat of koken op gas? Of wil je alvast wennen aan het idee dat je later elektrisch gaat koken? Dan kun je inductie en gas combineren. Er bestaan namelijk ook inductieplaten met een gaspit! Op deze manier heb je toch allebei

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van koken op inductie of gas in uw keuken? Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak bij u thuis!

Afspraak maken