Zoeken
Sluiten
  • Professionele keukenrenovatie in één dag
  • 5 jaar garantie
  • +15.500 tevreden klanten

Keukenverlichting: functioneel & sfeervol

Iets wat absoluut niet kan ontbreken in de keuken is licht! Overdag is er vaak genoeg daglicht waardoor de keukenverlichting niet gebruikt hoef te worden, maar in de avond is het een echte must. Vooral nu het weer vroeg donker wordt. Wat veel mensen niet weten is dat keukenverlichting veel invloed heeft op de uitstraling van de keuken. Dit komt doordat licht de sfeer bepaalt in een ruimte. Om je te helpen bij het kiezen van de juiste keukenverlichting, kan je er alles over lezen in dit blogbericht!

1. Functionele verlichting

Het licht in de keuken kan verdeeld worden in functionele verlichting en sfeerverlichting. We starten met de functionele verlichting. Dit zijn de lichten die nodig zijn om te kunnen werken in de keuken om bijvoorbeeld te snijden of koken. Het is belangrijk om hierbij goed te kunnen zien, zodat je niet in je vingers snijdt of je handen verbrand aan een hete pan. Daarom zit de functionele verlichting vaak verwerkt onder de hangkasten. Hierbij kan je kiezen uit een tl-buis, spot verlichting of LED-strips. Een tl-buis is zeer fel licht waardoor het werkblad goed verlicht wordt. Mocht het licht te veel weerkaatsen op het werkblad is het mogelijk om voor diffuus licht te kiezen. Hierdoor wordt het licht minder weerkaatst en dit is fijner voor de ogen. Met spot verlichting kan je het licht dimmen en daardoor heb je zelf de keuze hoe fel het licht staat. Tot slot kan je kiezen voor een LED-strip onder de hangkasten. Hierbij kan je ook het licht dimmen. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om het licht van kleur te veranderen en het is energiezuinig. Als je in de keuken geen hangkasten hebt, kan het licht ook worden gemonteerd onder planken die aan de muur hangen!

Een andere verlichting die valt onder de functionele verlichting is de basis verlichting in de keuken. Deze verlichting zorgt ervoor dat de gehele keuken wordt verlicht. Meestal is dit een lamp die midden in de keuken hangt. Door ervoor te zorgen dat de basis verlichting de mogelijkheid heeft om te dimmen, geeft deze verlichting ook sfeer!

2. Sfeerverlichting

Tegenwoordig worden keukens ook gebruikt om gezellig te kletsen met visite en dus niet om alleen maaltijden te bereiden. Door sfeerverlichting in de keuken te hebben, wordt deze ruimte nog aantrekkelijker om te gebruiken. Zoals hierboven al werd geschreven kan sfeer goed worden gecreëerd door licht te dimmen. Een andere manier om sfeerverlichting in de keuken te plaatsen is door mooie lampen op een plank te zetten of kaarsen. Ook kan je een bepaald accessoire in de spotlight zetten door hier licht op te zetten. Denk bijvoorbeeld aan een mooie vaas.

Bent u, in combinatie met een keukenrenovatie, benieuwd naar de mogelijkheden van keukenverlichting in uw keuken? Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak bij u thuis!

Afspraak maken