Zoeken
Sluiten
 • Professionele keukenrenovatie in één dag
 • 5 jaar garantie
 • +15.500 tevreden klanten

Is uw keuken eigenlijk wel schoon?

Een schone keuken is prettig, daar is iedereen het wel over eens. Echter, een recente studie uit het vakblad Food Protection Trends brengt een aantal zwakke punten van keukengedrag van consumenten aan het licht. Zo realiseren veel mensen zich vaak niet dat de keukenhanddoek éen van de voornaamste bronnen van bacteriën is in hun keuken. Een keukenhanddoek kan kruisbesmetting veroorzaken, ziekmakende bacteriën komen van het ene product op het andere. Stoffen handdoeken raken het snelst besmet, voornamelijk met micro-organismen die in sommige gevallen tot voedselvergiftiging kunnen leiden.

Tips voor schone keuken

Naast de keukenhanddoek zijn tablets en mobiele telefoons ook een belangrijke oorzaak van kruisbesmetting. Veel mensen gebruiken deze apparaten in hun keuken, bijvoorbeeld om snel even een recept op te zoeken. Het gebruik van gsm’s en tablets is niet geheel zonder risico, we gebruiken deze apparaten immers ook op veel andere (minder hygiënische) plaatsen. Wat kunt u doen om uw keuken zo schoon mogelijk te houden en de kans op voedselvergiftiging te beperken tot een minimum?

Tips voor een schone keuken

Hieronder een vijftal tips waarmee uw de kans op kruisbesmetting beperkt:

 1. Grondig handen wassen
  Was geregeld uw handen als u in de keuken aan het werk bent. Het is ook raadzaam om tussendoor uw handen te wassen, met name wanneer u een maaltijd met verse of rauwe producten maakt.
 1. De (stoffen) handdoek wassen na elk gebruik
  Aangezien de keukenhanddoek de voornaamste bron van bacteriën is in uw keuken, is het raadzaam om deze na elk gebruik in de was te doen. Als uw tijdens het koken even uw handen wil wassen kunt u het beste een papieren keukendoek gebruiken om uw handen af te drogen, dit is hygiënischer.
 2. Schoonhouden kraan en gootsteen
  Veel vuil komt aan de kraan en in de gootsteen te zitten, het is daarom belangrijk om dit ook regelmatig schoon te maken. Etensresten kunnen gemakkelijk in de gootsteen blijven zitten, zorg er daarom voor dat de gootsteen niet verstopt raakt en maak deze regelmatig schoon.
 3. Schoonmaken afzuigkap
  De afzuigkap trekt veel vet en vuil aan, maak daarom de roosters en filters schoon om kruisbesmetting tot een minimum te beperken.
 4. Maak géén gebruik van een spons
  Een spons is een ideale omgeving voor ziekteverwekkers. Toch graag een spons in de keuken? Ontsmet deze dan altijd voor gebruik, bijvoorbeeld door hem in een bleekmiddeloplossing onder te dompelen.

Nog meer tips voor een schone keuken? Laat het ons weten!

Bron: HLN.be

Afspraak maken