Zoeken
Sluiten
 • Professionele keukenrenovatie in één dag
 • 5 jaar garantie
 • +15.500 tevreden klanten

Hoe maakt u uw kookplaat schoon?

Een kookplaat of gasfornuis kan behoorlijks vies worden. Het schoonmaken is niet alleen een vervelend klusje, maar het kan ook erg lastig zijn een kookplaat weer schoon te krijgen. Met name keramische kookplaten kunnen erg vuil worden. Het is daarom ook altijd aan te raden om vuil direct te verwijderen. Wanneer u het vuil direct verwijderd is het gebruik van lauwwarm water meestal al voldoende.

Een fornuis goed schoonmaken

Heeft u een gasfornuis en is deze vuil geworden door aangekoekte etensresten? Geen zorgen, een gasfornuis is gelukkig goed schoon te maken. Het gaat het makkelijkst door zelf een goedje te maken en dit vervolgens goed in te laten werken.

 • Maak een goedje van waspoeder en water
 • Zorg dat dit goedje het hele gasfornuis bedekt
 • Laat het goedje ongeveer 20 minuten intrekken
 • Veeg het vervolgens weg met een doekje en wat warm water

Wilt u het gasfornuis ook nog ontvetten? Gebruik daarvoor een beetje citroen. Citroen werkt als natuurlijke ontvetter en zorgt ervoor dat uw gasfornuis weer blink als nooit tevoren!

Een keramische kookplaat schoonmaken

Heeft u een keramische kookplaat? Op deze kookplaat kunnen lelijke vlekken ontstaan. Vlekken worden verwarmd en koeken helemaal aan. Ook de kleur van de vlekken kan veranderen door de grote hitte. Er zijn een aantal manieren om de kookplaat weer schoon te krijgen. Let hierbij wel altijd goed op dat u de kookplaat niet bekrast! Het is aan te raden om de technieken eerst op een klein stukje te proberen en te bekijken of er geen krassen ontstaan.

 • Maak een prop van wat aluminiumfolie en wrijf dit in ronde bewegingen over de aangekoekte etensresten.
 • Verwijder ook de laatste beetjes met een glaskrabbertje.
 • Maak een goedje van drie delen zuiveringszout en twee delen water. Voeg hier een klein beetje afwasmiddel aan toe en breng dit aan op de kookplaat. Laat het enkele minuten inwerken en wrijf het daarna weg met een doekje en wat water.
 • Gebruik eventueel nog wat citroen om de plaat te ontvetten.

Kalkvlekken van de kookplaat verwijderen

Iedereen met een keramische kookplaat kent het wel. Wanneer je een pan laat overkoken ontstaan er lelijke kalkvlekken op de kookplaat. Wanneer deze op de warme plaat komen trekken ze vaak direct in en worden ze hard. Gelukkig zijn deze vlekken eenvoudig te verwijderen met wat azijn.

Speciale schoonmaakmiddelen

Naast deze huis tuin en keukentips zijn er uiteraard ook speciale middelen verkrijgbaar om een gasfornuis of kookplaat schoon te maken. Deze bevatten vaak zowel schoonmaakmiddel als ontvetter. Daarnaast bestaan er speciale sprays welke ervoor zorgen dan uw kookplaat vuil afstoot. Het nadeel hiervan is wel dat deze laag regelmatig opnieuw aangebracht moet worden.
Heeft u nog goede tips voor het schoonmaken van een gasfornuis of een kookplaat? We horen graag welke middeltjes bij u goed werken!

Afspraak maken