Zoeken
Sluiten
  • Professionele keukenrenovatie in één dag
  • 5 jaar garantie
  • +15.500 tevreden klanten

Hoe creëer je een ergonomische keuken?

Een onderdeel dat vaak wordt vergeten bij het aanschaffen van een keuken is de ergonomie. De focus ligt vaak bij het uiterlijk van de keuken en de indeling, maar het is ook belangrijk om een goede werkhouding te hebben tijdens het koken. In dit blogbericht wordt toegelicht hoe je een zo goed mogelijke werkhouding kan creëren tijdens het koken!

Hoogte van het werkblad

Het onderdeel van de keuken dat het meest bepalend is voor je houding is het werkblad. De hoogte van het keukenblad moet zo worden afgesteld dat je niet krom hoeft te staan, maar ook je schouders niet hoeft op te halen. Dit kan nog wel eens voor problemen zorgen als je partner of huisgenoot 10 centimeter in lengte verschilt met jou. Hierdoor kan het niet voor beide de ideale hoogte van het werkblad zijn. Daarom is op dat moment een goede tip om te kijken wie het werkblad het meeste gebruikt. Op deze manier kan de keuken het meest ergonomisch worden gemaakt. Ook kan je er voor kiezen om je keuken te maken met twee verschillende hoogtes, zodat jullie beide kunnen koken met een goede houding!

Opbergen van het keukengerei

Om je lichaam zo min mogelijk te belasten is het het makkelijkste om het keukengerei dat je het meeste gebruikt op plekken te leggen waar je goed bij kan. Hiermee worden plekken bedoeld waar je bijvoorbeeld niet voor hoeft te bukken of een krukje voor hoeft te pakken. De belasting van het lichaam blijft dan het laagste. Denk dus goed na bij het inrichten van de keuken dat je onderscheid maakt in keukengerei dat dagelijks, vaak of regelmatig wordt gebruikt. Leg dan de spullen die je vaak gebruikt op de laagste plank in de bovenste keukenkastjes of op de hoogste plank in de lage keukenkastjes. Keukengerei dat je zelden gebruikt kan je dan opbergen op de plekken waar je minder goed bij kunt.

Alles op hoogte

Wil je je keuken al voorbereiden op de toekomst? Dan is het een verstandige keuze om zoveel mogelijk keukenapparatuur op hoogte te maken. Denk hierbij aan de vaatwasser of de koelkast op hoogte. Hoe ouder je wordt hoe lastiger het wordt om te bukken en daar heb je geen last van als je keukenapparatuur op hoogte zit! Daarbij draagt ook dit bij aan een ergonomische keuken!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van een ergonomische keuken? Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak bij u thuis!

Afspraak maken