Zoeken
Sluiten
  • Professionele keukenrenovatie in één dag
  • 5 jaar garantie
  • +15.500 tevreden klanten

Fijnstof in de keuken tijdens het koken

We weten allemaal dat een goede afzuiging zorgt voor een vermindering van de stankoverlast in de keuken. Een goed afzuiging zorgt er simpelweg voor dat de keuken niet nog uren ruikt naar de maaltijd die u zelf gekookt heeft. Uit onderzoek van TNO blijkt echter dat goede afzuiging ook van belang is voor uw gezondheid.

Fijnstof na braden en wokken

TNO deed onderzoek naar kleine deeltjes (kleiner dan 1 micrometer), die vrijkomen tijdens het bakken of wokken van een maaltijd. Deze deeltjes staan bekend als fijnstof en kunnen schadelijk voor de gezondheid zijn. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de concentratie fijnstof tot enkele uren na het koken veel hoger kan liggen dan de buitenconcentratie. In de praktijk lijkt vooral het braden van vlees en het wokken van groenten de meeste fijnstof op te leveren.

Een goede afvoer van vervuilde lucht

Een goede afzuiging is van belang om de luchtkwaliteit in de keuken te waarborgen. Uit experimenten in het laboratorium van TNO is gebleken dat een goede afzuiging minimaal 300 vierkante meter per uur moet afzuigen. Verschillende doorsnee woningen blijken een afzuiging van slechts 40 vierkante meter per uur te hebben. De bouwregelgeving geeft op dit moment een minimum van 75 vierkante meter per uur aan. In onderstaande afbeelding is het verschil duidelijk te zien. Links een afzuiging volgens de bouwregelgeving (75 m3/u) en rechts een afzuigkap met een capaciteit van 300 m3/u. De brekende vangst efficiëntie bedraagt respectievelijk 58% en 95%. Dit wil zeggen dat 58 tot 95% van de vervuilde lucht opgevangen wordt.


Met CFD gevisualiseerde luchtstromingen bij verschillende afzuigcapaciteiten. Bron: TNO

Meer afzuiging kan minder energiezuinig zijn

TNO zal de aankomende jaren onderzoek doen naar hoe de afzuiging verbeterd kan worden, zonder dat men hierop moet inleveren op de energiezuinigheid van een woning. Er zijn meerdere oplossingen te bedenken waaronder het efficiënter maken van afzuigkappen, het vergroten van de afzuigcapaciteit door de afvoerbuizen te verbreden of slimmere systemen die precies naar behoefte afzuigen. Wij zijn in ieder geval heel benieuwd wat deze ontwikkelingen in de toekomst gaan brengen.

Afspraak maken