Zoeken
Sluiten
  • Professionele keukenrenovatie in één dag
  • 5 jaar garantie
  • +15.500 tevreden klanten

Welke spoelbak wilt u in de keuken?

Naast alle keuzes die u heeft moeten maken betreft de kleur en opstelling van uw keuken, zijn er nog andere keuzes die gemaakt moeten worden. Denk maar eens aan de keukenapparaten of de keuze in soort spoelbak. Heeft u er al eens bij stil gestaan hoeveel soorten spoelbakken er zijn? Dat zijn er behoorlijk veel, maar de verschillen zijn niet altijd even duidelijk. Wij geven u wat inzicht in de soorten spoelbakken, de voor- en nadelen en een aantal praktische tips.

Soorten spoelbakken

Spoelbakken zijn verkrijgbaar in vele verschillende formaten en vormen. De meeste standaardmaten van vierkante spoelbakken zijn 45 x 42 cm en 50 x 42 cm. Bij de categorie ronde spoelbakken, worden bakken gekozen met een straal tussen de 45 en 50 cm. Dit hoeft niet te betekenen dat een ander formaat niet gekozen kan worden. Wat past het beste bij uw situatie? Wat vindt u praktisch of mooi in uw keuken staan? Daarop kan alleen u antwoord geven. Wij kunnen wel alvast aangeven welke mogelijkheden er zijn.

Grote vs. Kleine spoelbak

Waar steeds meer om te doen is, is het formaat van de spoelbakken. Wat u zich af moet vragen is de praktische haalbaarheid van het formaat. Stelt u zich voor. U heeft een kleine keuken met daarin een enorme spoelbak die nu nauwelijks gebruikt naast het wassen van de handen. Dan kunt u prima uit de voeten met een kleiner formaat spoelbak. Dan hebt u meer ruimte over voor uw aanrechtblad waar apparatuur op moet komen te staan.

Hebt u een ruimere keuken met daarin bijvoorbeeld een oven waarin u nog wel eens een kippetje braad? Dan kan een grotere spoelbak voor u de oplossing zijn. Hoe vervelend is het als u de braadslede niet goed kunt afwassen omdat deze niet in uw spoelbak past. In dat geval kiest u voor een ruimere spoelbak met wellicht een hoekige afwerking.

Enkele vs. dubbele spoelbak

Wat we steeds meer zien is de keuze voor een enkele grote spoelbak. In voorgaande jaren was de dubbele spoelbak meer in trek. Vooral bij landelijk ingerichte keukens. Daarnaast zien we nog steeds veel anderhalve spoelbakken. Zoals de naam het al zegt, is dit een spoelbak met twee spoelunits waarvan een grote en een kleine. De kleinere wordt dan met name gebruikt voor het afspoelen van groenten of wat kleine bezigheden. Dit wordt met name handig bevonden bij huishoudens met kinderen. Bent u thuis met meer dan twee personen en gebruikt u vaker tegelijkertijd de kraan? Dan kan een dubbele spoelbak of een anderhalve spoelbak voor u de uitkomst zijn.

We zijn er nog niet

Nu heeft u de keuze gemaakt voor een spoelbak. Hij heeft de grootte bepaald en u heeft de soort spoelbak bepaald. Dan moet u in ieder geval nog een keuze maken. Wilt u een opbouw of onderbouw spoelbak? We leggen kort het verschil uit.

 

spoelbakken

 

Onderbouw

Een onderbouw spoelunit (zie afbeelding links) is een spoelbak dat onder het werkblad is verwerkt. U ziet de randen van de spoelbak zelf niet. Deze zijn verwerkt onder het werkblad. Dit geeft een ietwat strakkere uitstraling. Hierbij moet wel worden aangegeven dat er nog altijd een kleine ruimte tussen het werkblad en de spoelbak zit.

Opbouw

Een opbouw spoelunit (zie afbeelding rechts) is een spoelbak dat in het werkblad valt. U ziet de randen van de spoelbak geïntegreerd met het werkblad. In sommige gevallen kan de rand van de spoelbak zelfs op het werkblad liggen. Een dergelijke afwerking zorgt voor een betere afdichting tussen werkblad en spoelunit, waardoor er minder vuil aanwezig zal zijn omdat tussenruimtes zijn afgedicht met kit.

Praktisch omgaan met je spoelbak

Waar het vooral om moet gaan is het praktisch nut van de spoelbak. Ga eens na waar u de spoelbak allemaal voor benut en wie dat nog meer doen. Heeft en dan wel voldoende aan een enkele spoelbak of moet dit minimaal anderhalve spoelbak zijn? Als u toch uw gedachtes de vrije loop laat gaan, sta dan ook eens stil bij het inbouwen van een zeeppompje in het werkblad. Dit is makkelijker om van te voren te bepalen dan achteraf aan te passen. Heeft u nog tips? Deel deze dan met ons.

Afspraak maken