Zoeken
Sluiten
  • Professionele keukenrenovatie in één dag
  • 5 jaar garantie
  • +15.500 tevreden klanten

Tips voor een veilige keuken

Veiligheid in de keuken, het lijkt vanzelfsprekend. Echter gebeuren, in en rondom het huis, de meeste ongelukken in de keuken. Hoog tijd om een aantal tips op een rij te zetten waardoor je ongelukken kan voorkomen.

  1. Zorg ervoor dat alle kabels, snoeren en stekkers op apparaten niet versleten zijn en dat de stekkers jaarlijks worden gecontroleerd. Vergeet randapparatuur niet, zoals koffiezetapparaten, broodroosters, mixers etc. Tevens is het aan te raden geen gebruik te maken van verlengsnoeren of stekkerdozen.
  2. Gebruik alleen geaarde stopcontacten in de keuken. Een verkeerde indeling van je stroomopstelling kan namelijk leiden tot oververhitting of kortsluiting.
  3. In de keuken wordt nu eenmaal gemorst. Ruim dit altijd, indien mogelijk, direct op. Natte vloeren worden glibberig met alle gevolgen van dien.
  4. Denk goed na over welke kleding je draagt tijdens het koken. Vermijd lange mouwen en synthetische stoffen. Draag daarom altijd een kookshort, zo worden je kleren minder snel vies en biedt het bescherming bij ongevallen.
  5. Houd theedoeken, pannenlappen en ovenwanten uit de buurt van het gasfornuis.
  6. Houd een brandblusapparaat in of nabij de keuken. Deze zijn eenvoudig aan de binnenkant van een keukenkastje te installeren. Installeer daarbij ook een brandmelder in de keuken, deze gaat automatisch af wanneer de temperatuur te hoog oploopt.
  7. Blus een vlam in de pan nooit met water en laat de brandende pan op zijn plaats staan. Zet een passende (of grotere) deksel over de pan, het vuur dooft hierdoor direct.
  8. Brandwonden kunnen ook ontstaan ​​door hete stoom. Wees voorzichtig bij het optillen van deksels bij pannen en gebruik pannenlappen bij kokend voedsel.

Veel van deze tips lijken vanzelfsprekend, maar we staan er niet dagelijks bij stil. En dat terwijl de gevolgen vaak groot zijn.

Een veilige keuken voor kinderen

Een veilig keuken voor kinderen

Ook voor kinderen kan een keuken voor gevaar zorgen. Slim omgaan met je indeling en veiligheidsmaatregelen verminderen de kans op een ongeluk. Hebt u kinderen? Lees dan onze top drie tips:

  1. Bewaar lucifers en aanstekers op hoge plaatsen waar de nieuwsgierige kleine handen niet bij kunnen.
  2. Zet een kinderslot niet alleen op de kasten met uw medicijnen en schoonmaakmiddelen, maar denk ook aan uw oven. Zware ovendeuren kunnen namelijk ook gevaarlijk zijn voor kinderen.
  3. Bewaar schoonmaakproducten en overige chemicaliën op een veilige plaats. Gebruik veiligheidsclips of keukenkastjes voorzien van een kinderslot.

Veilig omgaan met messen in de keuken

Tot slot zijn messen een grote boosdoener wanneer je eten bereidt. Even niet opletten en de pleisters kunnen tevoorschijn worden getoverd. Benieuwd hoe je een ongeluk met scherpe voorwerpen kunt voorkomen? Intereno heeft de beste tips op een rij gezet:

  1. Snij altijd van je af bij het gebruik van een mes.
  2. Gebruik altijd een snijplank, zo kan het mes niet wegschieten en bescherm je het keukenblad.
  3. Houd de messen schoon (inclusief handvat), glibberige handvatten kunnen namelijk verwondingen veroorzaken.
  4. Was messen apart in een gootsteen met water en zeep (zonder schuim).
  5. Was en droog zorgvuldig de scherpe rand en veeg altijd van je handen af.
  6. Leg messen plat in de la, nooit op de rug of de rand.
  7. Probeer een ​​mes niet op te vangen wanneer hij valt.

Wilt u meer weten of veiligheid in uw eigen keuken of heeft u vragen over het voorkomen van ongelukken? Neem dan contact met ons op. U kunt bij ons vrijblijvend een afspraak inplannen zodat u weer ongehinderd in de keuken kan werken. Hebt u nog andere veiligheidstips? Deel dit dan met ons

Afspraak maken